Dzisiaj mamy propozycję na przyrządzenie królika. Nie będzie to zadanie ani łatwe, ani szybkie, lecz idealne dla bardziej doświadczonych kucharzy. Mówimy tutaj o duszonym króliku z warzywami w czerwonym winie. Takie danie idealnie nadaje się na uroczysty obiad lub wykwintną kolację przy świecach. Na pewno zachwyci niejedno podniebienie, więc jeśli potrzebujesz kuchennego wyzwania – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Etap pierwszy: składniki potrzebne do przygotowania królika w czerwonym winie
Po pierwsze, będzie nam potrzebny królik. Najlepiej pozyskać go z zaufanego źródła lub hodowli, w której dba się o humanitarne zabijanie zwierząt. Potrzebne nam są również: przyprawa do złotego kurczaka, cztery cebule, cztery marchewki, sześć pomidorów, pół szklanki zielonego groszku z puszki (dobrze opłukanego), cztery ząbki czosnku, 250 ml wytrawnego czerwonego wina, trzy liście laurowe, cztery łyżki tłuszczu oraz dwie łyżki oliwy z oliwek.
Etap drugi: przygotowanie królika
Królika musimy pokroić na mniejsze części: odcinamy łapy, skoki, a tułów kroimy na pół. Ogon możemy wyrzucić, a korpus otwieramy i dzielimy tym samym na dwie części. Ze środka królika wyjmujemy nadmiar tłuszczu, po czym dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Trzeba również usunąć skórę z królika (z części podbrzusznej) i podzielić na go porcje. Tak przygotowanego królika nacieramy przyprawą do złocistego kurczaka. Takie mięso obsmażamy z każdej stronie na patelni na oliwie, a kiedy będzie zarumienione – przekładamy do rondelka.
Pora na warzywa. Pomidory oblewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, natomiast ziemniaki i marchewkę w plasterki. Czosnek mielimy praską. Taką mieszankę warzyw dodajemy do królika, wlewamy dwie szklanki wody i dusimy przez 15 minut na małym ogniu. Dodajemy do wszystkiego wcześniej opłukany groszek. Ostatnim krokiem jest dolanie do wszystkich składników czerwonego wytrawnego wina i duszenie przez kolejną godzinę, koniecznie pod przykryciem.
Królik z warzywami w winie
Mówi się, że potrawa ta pochodzi z Francji lub Włoch i jest tam uznawana za klasykę gatunku. Cała trudność w przygotowaniu królika polega na tym, że musimy pilnować, by mięso stało się miękkie i delikatne, ale nie przegotowane. We Francji i Włoszech to danie z królika podaje się zazwyczaj z makaronem, ale w na polskim stole sprawdzi się z puree z ziemniaków i surówką z tartej marchewki lub smażonymi jabłkami. Pamiętaj, by dobrać wytrawne wino jak najlepszej jakości, na pewno nie pożałujesz uzyskanego smaku. Będzie to na pewno świetne urozmaicenie w codziennym gotowaniu, dlatego życzymy smacznego!
Polecamy
Najnowsze
Czy koszty imprez okolicznościowych mogą być pokrywane z funduszu socjalnego?
Rozpatrując wady i zalet imprez integracyjnych, niejedna firma zastanawia się nad podjęciem decyzji. Jest to na pewno inwestycja, której zwrot... [...]